АРТ АТЕЛИЕ „ДА НАПРАВИМ МАРТЕНИЦИ - КАТО НА БАБА И ДЯДО!“

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ЛОВЕЧ
КЛУБ НА ИНВАЛИДА, КВ.ВАРОША
СДРУЖЕНИЕ „ЕКОМИСИЯ 21 ВЕК“
Честита баба Марта! Бъдете весели, засмени, румени и бели!

По стар български обичай на първи март посрещаме символично пролетта и Баба Марта. Тогава Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени вълнени чорапи.
Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената - здраве и сила. Това е обяснимо, защото носенето на мартеницата е в края на зимния сезон, когато жизнените сили са на изчерпване.
Стопанката връзва мартеничките на всички в дома и благославя: "Да има здраве по хора и добитък, да раждат овошките, да бягат змии и гущери от хората, да има сполука в добитъка..."
Според народния обичай мартениците се носят дотогава, докато не се види лястовичка или щъркел, докато не се види цъфнала овошка. Тогава всеки сваля своята мартеница и я закача на дърво или храст - на цъфнала слива, ябълка, праскова или пък на трендафил, та да са бели, червени, хубави и здрави хората.
Каним Ви да направим заедно мартеници от естествени и природни материали: вълна, вълнена прежда, царевична шума и др на 1 март 2011 година в залата на Младежки център, кв.Вароша, гр. Ловеч. Етнографите от Регионален исторически музей ще Ви запознаят с корените на празника и българската национална традиция, доброволците на „Екомисия 21 век“ ще Ви прочетат стихчета и приказката за Баба Марта, а специални гости на събитието ще бъдат ЕДС доброволците Касия, Николет, Оскар и Карлос.
Започваме в 15,00 часа, ще има осигурени материали, но и вие можете да си донесете! Очакваме Ви!
Повече информация на тел 068 603 834, Младежки център-Ловеч.

User login

Powered by Drupal, an open source content management system